18/12/2016

5.3.3.2 Réactions contre le fanatisme napoléonien dans certaines 'compagnies' de marcheurs en Entre-Sambre-et-Meuse (chose inconnue ailleurs en Belgique et dans 7 autres pays d'Europe)

in: Delta, 6, 2007, p.23

 

* Militaire Marsen in Entre-Sambre-et-Meuse. Deze folkloristische marsen zijn wijd en zijd bekend. Wie ze nog niet eens is gaan bekijken moet dit euvel dringend herstellen. Jammer genoeg zijn vele deelnemers getooid in het uniform van het Eerste Keizerrijk, zijnde de periode van Napoleon I. Al zijn daar wel uitzonderingen op. Zo dragen de "pelotons" van Berzée een Zouavenuniform en zijn deze van Ham-sur-Heure uitgedost in de uniformen van de Brabantse (jawel, de Brabantse!) Revolutie. Dit laatste op uitdrukkelijke wens van hun voorzitter en stichter Graaf Charles-Henri d'Oultremont.

Tegen de verderfelijke gewoonte om die "soldaten" in Franse uniformen te steken werd al door onze vriend en medewerker Johan Viroux geprotesteerd onder de titel "Honorez un saint, pas un assassin" (Vers l'Avenir, 24 april 2007). Johan wijst er op dat Napoleon niet alleen een antisemiet was, die negers verfoeide, maar bovendien een dictator. Dat men de deelnemers in Franse uniformen is gaan ste­ken dateert trouwens van in de jaren '60 "dans une loqique de confrontation entre Wallons, que l'on voulait francophiles, avec les Fla­mands...".

Gaan wij misschien nog ooit "pelo­tons" uitgedost als SS-troepen in onze dorpen zien, vraagt hij sarcastisch?

16:33 Écrit par justitia & veritas | Lien permanent | Commentaires (0) |  Facebook |

Les commentaires sont fermés.